Kadylaisten kutsumanimet paradigmoittain

Sunnuntai 21.6.2009 klo 21.47 - Oxy Moron


"Kastaminen" KaDy-rosteriin noudattaa melko strukturoitua logiikkaa, jota voidaan valottaa esimerkiksi yksinkertaisen typologisen luokittelun avulla. Alla on esitetty ne paradigmat, joiden mukaan kutsumanimet Dynamossa jäsentyvät. Huomaa, että yksittäinen kadylainen voi esiintyä monessa paradigmassa, ts. yhdellä henkilöllä voi olla monta nimeä. Mukaan on otettu KaDy:n rinkiin kaudella 2008-09 kuuluneiden lisäksi muutama kuriositeetti kaudelta 2007-09, jolloin Dynamo otti osaa ensimmäistä kertaa Futsal-Ykköseen.



1) Tavuinversioparadigma:

Komik (Mikko Kytölä)
Kajuk (Jukka Kytölä)

Tähän kuuluvat vain Kytölän nuorimmat veljekset. Tavuinversiota (etunimen tavujen nurinpäin kääntämistä) on tapailtu muidenkin nimien kohdalla, mutta jostain kumman syystä tuntuu, ettei tähän paradigmaan "mahdu" enempää.

 

2) Is-pääte sukunimeen -paradigma:

Eskis (Sami Eskonniemi)
Toivis (Ville Toivanen)
Aumis (Jukka Aumanen)
Hilpis (Jaakko Hilpinen)
Kelhis (Tero Kelhälä)
Haapis (Jussi Haapamäki)
Syrjis (Antti Syrjälä)
Linjis (Lasse Linjala)

Tämä paradigma, joka on kaikista yleisin, sulkee sisäänsä myös joukon anomalioita, joiden etymologia ei perustu sukunimeen mutta jotka silti saavat sitkeästi päätteen -is. Luettelo poikkeavaisuuksista selityksineen:

Physis (Kerkko Huhtanen): Tulee kreikankielen termistä φύσις. 'Physis' on tieteellis-filosofis-teologinen käsite, joka kuitenkin Kerkko Huhtasen kohdalla viittaa miehen parketillisen suoriutumisen fyysisyyteen.

Chestis (Antti Syrjälä): 'Chestis' polveutuu Antti Syrjälän introdusoimasta 'chestaamisen' ajatuksesta. Kyse on siitä, että pallo syötetään joukkuetoverin rintaan. On ollut epäselvyyttä sen suhteen, onko 'chestaaja' syöttäjä vai syötön vastaanottaja. Joka tapauksessa ei ole epäselvyyttä siitä, kuka Chestis on.

Futis (Antti Syrjälä): 'Futis'-nimen liittäminen Syrjälään seuraa vähintäänkin epäortodoksista "kastamisen" logiikkaa: on näet niin, että Syrjälä ei pelaa jalkapalloa juuri lainkaan. Vaikka 'Futis' ei siis näin ollen viittaakaan Antti Syrjälän ominaisuuksiin tai tyypillisiin toimintatapoihin, on diskursiivisesti vakiintunutta käyttää miehestä tätä nimeä. Voidaan toki arvuutella, viittaako Syrjälän 'Futis'-kutsumanimi ikään kuin negatiivisesti tiettyyn silmiinpistävään puutteeseen, ts. siihen, että mies EI pelaa jalkapalloa. Edelleen ei pidä sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Syrjälä on kirmannut vihreällä aktiivisesti siihen aikaan, kun hänelle on annettu Futis-lisänimi.

 

3) Slaavilais-venäläinen paradigma:

a) "Puhtaasti" slaavilaiset:

Jiři (Jiri Kelonen)
Marek (Markus Vanninen)
Georg / Grigori (Kerkko Huhtanen)
Yakub / Jakub (Jaakko Kinnunen) 

b) Venäläiset nimet/ kyrilliset translitteraatio-konversiot: 

Керкко Хухтанен (Kerkko Huhtanen)
Хейкки / Xeccy (Heikki Seppälä)
Baapи-Pyycka (Ville Ruuska)
XataR (Matti Haataja, pelasi vain Kuratossuissa Opiskelijoiden SM-kisoissa)

Paradigman nimi selittää itsensä: slaavilaisia tai venäläisiä nimiä. Jakaantuu verrattain luontevasti kahtia. Jatkuvasti elävä paradigma. Lisukkeena mainittakoon KaDy:n riveissä kaudella 2007-2008 taitojaan väläytellyt Ëhe (Jouni Laukkanen, 3b), joka nykyään jäähdyttelee Zenithissä (Futsal-Ykkönen).

 

4) Tanskalais-norjalainen paradigma

Emil Lillesøyring (Eemeli Vähäsöyrinki)
Madsen (Matias Juvonen)
Nielsen (Niila-Ville Laitinen)

Tämän hyvin tuoreen paradigman olemassaolon tulevaisuus on vielä auki, mutta Dynamon nuorimman pelaajan,  'Nielsenin' kuuluminen siihen valaa uskoa. 

 

5) Zi-paradigma

Erzi (Sami Erola)
Jirzi (Jiri Kelonen)

Sukupuuton partaalla kärvistelevä paradigma, johon vielä kaudella 2007-08 kuului Jarzi (Jarmo Vesterinen).

 

6) Sekalainen vieraskielisten nimien paradigma

Jacques (Jaakko Sipinen)
Jack (Jaakko Sipinen)
Émile (Eemeli Vähäsöyrinki)

Paradigma, jossa - huolimatta tämänhetkisestä vaatimattomasta jäsenmäärästä - on potentiaalia kasvaa. Kaudella 2007-08, jolloin KaDy pelasi ensi kertaa Futsal-Ykkösessä, tässä luokassa komeili myös Edward (Eetu Koistinen).

 

7) Substantivoitujen adjektiivien paradigma 

Fyysinen (Kerkko Huhtanen)
Psyykkinen (Jukka Kytölä)
Sosiaalinen (Mikko Kytölä)
Kumulatiivinen (Mikko Takala)

Kyse on siitä, että adjektiivia, joka tavallisesti nimeää jonkin subjektille kuuluvan ominaisuuden ("Georg on fyysinen"), käytetäänkin substantiivina, tarkemmin sanottuna erisnimenä ("Grigori on Fyysinen"). Tällä tavoin henkilö ikään kuin inkarnoi välittömästi jonkin ominaisuuden per se, joka luontevasti tai jopa silmiinpistävästi on häneen liitettävissä: Jukka Kytölän olemuksessa painottuu psyykkinen ulottuvuus, Huhtanen ON fyysinen pelaaja, Takala kerää kumulatiivisia virheitä tililleen ahkerammin kuin muut (sekä rikkomalla vastustajaa että olemalla rikkeen kohteena).

Mikko Kytölän tapauksessa mandaatti 'Sosiaalinen' voi juontua joko a)miehen erinomaisesta tai b)surkeasta sosiaalisesta kyvykkyydestä, tai c)siitä, että 'Fyysisen' ja 'Psyykkisen' ilmaantumisen jälkeen triadin täydentyminen edellytti 'Sosiaalisen' introdusoimista, ja nimi lankesi M.Kytölän ylle. Osasyy tähän voi piillä siinä, että Kytölät ja Huhtanen muodostivat kauden 2008-09 kapteeniston, joka oli miellyttävää käsittää toisiaan täydentävien komponenttien muodostamaksi totaliteetiksi, fyysis-psyykkis-sosiaaliseksi Yhdeksi.


8) Luokittelemattomien paradigma

8a) Pre-kadyllisen nimensä pitäneet:

Mali (Matti Koskela)
Roiha (Mikko Takala)
Mare (Markus Vanninen)
Linkki (Kalle Lindgren)
Late (Lauri Tikkanen)

8b) Muut luokittelemattomat:

Pilkkikisa (Mikko Takala)
Smaug (Samu Kytölä)
Vaari (Ville Ruuska)
Ristijätkä (Jussi Haapamäki)
Grubo (Tamás Gruborovics)

Tässä paradigmassa on viisi yksinkertaisesti saanut pitää pre-kadyllisen kutsumanimensä: Roiha, Linkki, Mali, Late ja Mare.

'Smaug'-kutsumanimen alkuperä on liian monisyinen tässä selvitettäväksi; se jätettäköön erillisessä artikkelissa puitavaksi. Lyhyesti viitattakoon ilmeiseen: foneettiseen kaltaisuuteen (Samu --> Smaug; Samu K. --> Smaug). Lisäksi 'Smaug' tunnetaan myös Tolkien-taruston lohikäärmeenä.

Ville Ruuska muutti aikoinaan Puuppolaan, mistä myös eräs paikallislehti pani uutisoiden; tietohan tästä levisi KaDy-leirissä kulovalkean tavoin, eikä aikaakaan, kun Ruuska sai ilmeisen lisänimen: 'Puuppolan Vaari'. Sittemmin paikkaa indikoiva termi on pudonnut pois - todennäköisesti käytännön syistä: lyhyt kutsumanimi on helpompi huutaa pelin tuoksinnassa -, ja jäljelle on jäänyt osuvasti vain 'Vaari'.

'Grubo' on luonteva nimitys Tamás Gruborovicsille; kutsumanimi ei välttämättä ole KaDy-spesifi, joten saattaa kuulua 8a:han.

'Pilkkikisa' polveutuu Opiskelijoiden SM-kisojen tapahtumista. KaDy-johdannainen Kuratossut pelasi keväällä 2009 SM-kisojen alkulohkoa, kun Takala poistui - sopivasti ennen viimeistä alkulohkon ottelua - takaoven kautta. Sanojensa mukaan "pilkkikisoihin". Mies palasi seuraavana päivänä pudotuspeleihin ja remusi erittäin ansiokkaasti ollen yksi pronssijoukkueen onnistujia.

'Ristijätkä'-nimityksen etymologiaa etsittäessä lienee ainoa oikea tapa palata vuoteen 2007, jolloin KaDy-kasakat olivat palaamassa Pohjoisen kiertueeltaan kaksi kirvelevää tappiota niskassaan. Puheet kertovat, että tuolloin hahmoteltiin vanhojen aikojen "keräilypelikorttien" hengessä kokonainen korttipakallinen Futsal-Ykkösen pelaajia. Haapamäki ruumiillisti jokseenkin välittömästi ristijätkän olemukseen kuuluvat attribuutit.


Kommentit

15.7.2009 11.59  Roskat pois kaduilta

Kiitos tästä kirjoituksesta! Selvensi paljon. Mutta minkä takia ei "8a) Pre-kadyllisen nimensä pitäneet" voisi muodostaa omaa paradigmaansa eikä vain alaparadigmaa?

16.7.2009 13.19  Oxy Moron, tekijä

Tekijä ei voi tämän huomautuksen kohdalla juurikaan puolustautua: pre-kadyllisen nimensä pitäneiden kuuluisi muodostaa oma paradigmansa, sillä ne eivät ole "luokittelemattomia". Sivumennen sanoen tämä "Luokittelemattomien luokka" on itsessään jo paradoksaalinen entiteetti (miten luokittelemattomat nimet voivat kuulua mihinkään luokkaan?).

Joka tapauksessa tunnollisimmankin aristoteelis-typologis-lingvistisen paradigmajäsentäjän on vain vedettä raja johonkin, ja tekijä halusi tietoisesti päättää luokittelunsa tällaiseen paradoksaaliseen paradigmaan, ikään kuin osoittaakseen niiden rakenteellisten mahdottomuuksien suuntaan, jotka väistämättä kuuluvat tällaiseen luokittelupuuhaan. Olisi voinut tehdä toisin, olisi voinut keksiä vaikka joka nimelle oman paradigmansa!

Ja mitä tulee "Pre-kadyllisten nimensä pitäneiden" ilmeisen virheelliseen situaatioon "Luokittelemattomien" alaparadigmana, niin tekijä on valmis jättämään epätäydellisyyden, epäpuhtauden, likatahran jne. muuten ihan onnistuneeseen "jäsennykseen". Olkoon se muistutus siitä, että typologinen luokittelupuuha vaatii tekijältään intohimon lisäksi aimon annoksen nöyryyttä aina niin monimuotoisen todellisuuden edessä.

Kommentista lämpimästi kiittäen,
-Oxy Moron

23.7.2009 15.40  Teukka86

Tämä auttoi paljon ymmärtämään KaDy-pelaajien kutsumanimien monipuolisuutta! kiitokset infosta kirjoittajalle!

25.12.2010 3.23  supra shoes

Write very well, there are some others that resonate.

21.2.2011 22.47  Anonyymi

Jaa-a, melkein uskaltaisin veikata, että koulumme lehtori, Antti Syrjälä, on osallistunut artikkelin kirjoittamiseen tavalla tai toisella. :D

6.8.2011 10.10  ralph lauren france

ralph lauren france

23.9.2011 14.44  Coach Factory Outlet

Coach Factory Outlet

23.9.2011 14.45  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round

24.9.2011 11.23  cheap soccer cleats

Representatives from the rebel's National Transition Council are reportedly reportedly
cheap soccer cleats


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini