KaDy - Ilves FS (4 - 5)

Aika: 8.3.2014 14.00

Maagi_vaanto

Kierroksen kärkiottelussa Ilvestä vastaan KaDy pelasi Miika ”Maagi” Hosion (arkistokuva) huippuvireen johdolla huikeaa hyökkäysfutsalia etenkin toisella puoliajalla nousten pelinkulun vastaisesta 0–3-tappioasemasta 4–3-johtoon, mutta rutinoitunut ja voittamaan tottunut Ilves kuroi johdon tasoihin ja rokotti viiden minuutin jatkoajan lopussa loppunumeroiksi 4–5 jättäen puna-mustat yhteen tasapelipisteeseen. Näin ollen KaDy:n kamppailu runkosarjan kolmossijasta vaikeutui huomattavasti – ja nelossijankin säilyttämisessä on vielä työmaata kahden sarjakierroksen edestä.

Ennakkoasetelmat

2010-luvun kaksi parasta suomalaisjoukkuetta. Neljää perättäistä liigamestaruutta ja päälle paria cup-kannua juhlinut tamperelaisryhmä kolminkertaisen SM-mitalistin ja yhden Cupin valloittaneen koko Pohjolan Dynamon kotiluolassa.

Jos suomalaisen liigafutsalin ensimmäisen kunnollisen vuosikymmenen kiistaton klassikko-ottelu oli GFT vs. Ilves, voidaan KaDy vs. Ilves -taisteluparia pitää postmodernina 2010-luvun klassikkona vailla vertaa. Vaivaisen neljän vuoden sisällä 27 kiihkeää mittelöä, joista 22 kilpasarjoissa. Näistä jopa 15 Ilveksen nimiin, vain 6 Dynamolle, 1 ratkaisematon. Paljon kalavelkoja, KaDy-leirissä kenties useiden vuosien työmaa saada puntteja kuunaan tasoihin tilastojen maailmassa.

Mutta todellisessa, kiiltävien parkettien ja pahanhajuisten muovimattojen eletyssä, pelatussa ja vielä keskeneräisessä maailmassa 22 todella tasaväkistä ja rehtiä kamppailua, joista Ilvestä mairittelevat tilastofaktat eivät kerro lähellekään todellisuuden koko rikkautta.

Erityisen vahvan linssin alla oli tietenkin puna-mustien ex-nro 8:n, nyky-Ilveksen #17:n, Tomi ”Loi” Lahtisen (kuvassa lempipaidassaan) loiske_juhlii.jpgpaluu monnarille. Koko Dynamo-väellä on paljon veljellisiä ja lämpimiä tunteita sydämessään ”Loita” kohtaan, eikä hänen valtava panoksensa 2010-luvun KaDynastian alulle panossa tule unohtumaan. Mitä saisi aikaan ”Loi” monnarilla tänään vihulaispaidassa, vieläpä siinä pahimmassa mahdollisesa? (Ja kenen joukoissa seniori-Lahtiset seisoisivat, minkä värisiä huiveja kaulallaan kantaisivat?)

Dynamo lähti otteluun sarjan jaetulta kolmossijalta mielessään pudotuspelien maksimaalinen kotietu, Ilves lähestulkoon kirkossa kuulutetulta kakkossijalta. Panokset siis kevään alla kovat – etenkin kotijoukkueelle. Poissa pelaavasta kokoonpanosta mm. vuoden kolmannen pelikiellon takia Jussi ”Kaïhlo” Kaihlajärvi ja harvinaista kyllä itse Kerkko ”Grigori” Huhtanen.

Mikä ratkaisi

Ei oikeastaan mikään, sillä joukkueet olivat lopullisessa katsannossa kutakuinkin täsmälleen yhtä hyviä. Parin epäonnekkaan tapahtumaketjun sekä kuluvalle kaudelle Liigaan lanseeratun ”tasapelittömyyden” johdosta Ilves kuitenkin kirjataan historiankirjoihin ottelun jatkoaikavoittajana luvuin 4–5. Lopputulosta ei voi pitää vääryytenä, vaikka lukemat olisivat voineet yhtä hyvin seistä päinvastoin.

Ottelussa oli tulosten ja hallinnan valossa ainakin kolme selvästi erottuvaa jaksoa, joilla jokaisella oli omat erityispiirteensä. Ensimmäistä n. kymmentä minuuttia kuvaavat yhtäältä pelitapahtumien tasaisuus, toisaalta Ilveksen murhaava tehokkuus viimeistelyssä. Tomi Lahtisen paluu Hirviö-Luolaan sai Ilveksen kannalta täydellisen (mutta KaDy:n ja Loin Ystävien kannalta kurjan) alun, sillä jo ensimmäisessä vaihdossa Ilves hankki itselleen tuloksellisen tuplakulmapotkun. Ensimmäisestä yrityksestä Lahtinen laukoi tulisesti kohti vasenta yläkulmaa, mutta hänen rakas saunakaverinsa Nippe Laitinen sai vielä kätensä eteen ja torjui kanuunan uudeksi kulmaksi. Toisella variaatiolla ”Loi” toimitti pallon laakana luukulle, josta KaDy:n kaatajana aiemminkin kunnostautunut Jani Nyblom sipaisi Penaltyn takavasaralla ohi hölmistyneen Laitisen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin (Jyväskylääkin taannoin opiskelupaikakseen harkinnut) Juhana Jyrkiäinen rankaisi Dynamoa puolittaisesta läpiajosta, ja nuori Sievi-kasvatti Tatu Ahonen toisti samaisen tempun lievästä KaDy-puolustusnelikon uinahduksesta. Molemmat lisäosumat syntyivät kesken kohtalaisen KaDy-painostusjakson, joten katastrofitunnelmien keskellä uskoa tulevaisuuteen kyti yhä.

Jälkimmäisellä kymppiminuuttisella Dynamo kairasi itselleen aste asteelta lisää momentumia, ja vähintäänkin ansaittu kavennus näki päivänvalon mainiosta vapaapotkukuviosta. Erikoistilanteen päättäjänä ja laukojana tuhannennen kerran ”Maagi” Hosio, tällä kertaa kasvavaa vastuuta saavan Tuomas Linjamäen namupassista. Pahanlaatuista jobinpostia Hirviö-Luolaan tuli avausjaksolla, kun kokoonpanoon usean ottelun huilin jälkeen palannut kapteenimme Kimble Tolvanen totesi pohkeensa yhä pelikelvottomaksi. Kadyfutsal.net toivoo totisesti Tolvasen toipumista tosipeleihin!

Pukuhuoneessa päätettiin, että 1–-3-taukolukemat eivät missään nimessä tehneet oikeutta tasaiselle avausjaksolle: KaDy ansaitsisi tästä ottelusta enemmän! Toinen puoliaika olikin sitten hyvin pitkälle aivan tarumaista Dynamo-dominanssia, jonka ylimpänä seremoniamestarina hääri kovalla asenteella ja pelirohkeudella Perämeren pohjukan taikuri Hosio. 2–3-kavennuksessa ”Jugo” Mäkiniemi (kuvassa) jugoslaw.jpgpääsi puttaamaan Hosion loistolämyn takatolpalta pitseihin, kun taas 3–3-tasoitusta ”Maagi” oli alustamassa. Kokoonpanoon loukkien jäljiltä palannut "renessanssiruhtinas" Jaakko Kinnunen katkoi upeastí Ilveksen pelinavauksen ja siirsi pallon Hosiolle, joka puolestaan pelasi nopeasti Jere Keskiselle, joka vapautti Arash Muridiyazdin kengittämään pallon tyhjään maaliin. Ilves-puolustus katkotun suunnanmuutoshyökkäyksen jäljiltä ihanasti repaleina ja maalintekijänä koko ketju!

KaDy:n 4–3-johto-osumaa kelvannee katsella koko kauden highlights-koosteissa vielä useampaan kertaan: Hosio pyyhki lattiaa Ilves-puolustuksella vieden muun muassa tyylipuhtaat ”portit” ex-seuratoveriltaan Tomi Lahtiselta. Maagimaisen hassuttelun loogisena päätepisteenä oli kaunis sivuttaispassi, josta Muridiyazdilla oli kiitollinen työ napauttaa illan toisella osumallaan Dynamo johtoon – yleisön osoittaessa suosiotaan seisaaltaan.

Mutta sitten se illan kolmas erilainen jakso. Ilves ei olisi moninkertainen Suomen mestari, elleivät he pelaisi jokaista ottelua huolellisesti loppusummeriin saakka vain voittoa ja maksimaalista tulosta tavoitellen. Ja niin vanha, karu futsal-totuus päti jälleen kerran: futsal on peli, jossa 2 joukkuetta pelaavat 5 vastaan 5 pelaajalla 40 minuuttia tehokasta peliaikaa, ja lopussa Ilves voittaa.

Tosin tällä kertaa tähän kismittävän yleiseen lopputulemaan tarvittiin 45 minuuttia, sillä kipeästi kolmen pisteen voittoa tarvinnut Ilves sai kurottua matsin vain tasoihin varsinaisen peliajan puitteissa. Ilveksen parhaana palkitun Simo Martiskaisen taitavan laitaesityön seurauksena pallo pomppi onnekkaasti KaDy-maalin edustalta monen kimmokkeen kautta maaliviivan yli. Loppuminuuteilla ja jatkoajalla molemmat joukkueet hakivat rohkeasti voittomaalia lentävällä maalivahdilla luoden tällä erikoisosa-alueella tasamääräisesti tekopaikkoja, mutta lopulta vuorotellen painostaneista joukkueista vain Ilves onnistui maalinteossa kerran. Tarkka diagonaalipassi 25 sekuntia ennen loppua läpäisi KaDy-nelikon ja illan sankariksi nousi Jyrkiäinen, joka ohjasi pallon pikkukulmasta vasurillaan sisään. Jopa viimeisen 25 sekunnin aikana Dynamo taikoi vielä useamman tasoitusmahdollisuuden, mutta riittävää osumaa maalinsuulta ei saatu aikaan ja 2 sarjapistettä matkasi Tampereelle.

Erikoista

– KaDy:n tehtäväänsä äärimmäisen sitoutunut päävalmentaja Georg Huhtanen on harvoin poissa virantoimituksestaan, mutta tällä kertaa vt. valmennuskaksikkona häärivät Huhtasen vasen ja oikea käsi, Jussi Kaihlajärvi ja Smaug Kytölä. Kaihlajärveä (kuvassa oikealla) peluutusvastuu (tai naistenpäivä, ken tietää?) inspiroi niin paljon, että hän määräsi pukukoodiksi tumman puvun (ilman kravattia) kollegan suostuttua mukisematta ehdotteeseen.smaug_kaihlo_mustissa.jpg

– Hyvästä taktisesta osaamisesta ja fysiikka- ja kuntovalmennuksesta huolimatta KaDy on kärsinyt Futsal-Liigan kiistellystä tasapeliuudistuksesta kilpakumppaneitaan enemmän, sillä neljästä tasan päättyneestä liigaottelustaan KaDy ei ole saanut käännettyä yhtäkään kahden pisteen voitoksi. Kaksi kertaa Dynamo on nöyrtynyt ”voittomaalikilpailussa”, tänään oli toinen kerta taipua 1 x 5 minuutin jatko-ottelussa. Toki Sievi Futsal ja Ilves FS ovat sen luokan vastustajia, ettei tässä vielä ole mitään hävettävää, vaan KaDy voi edetä kohti kevään ratkaisupelejä uskoen omaan potentiaaliinsa ja mahdollisuuksiinsa aivan ketä vaan vastaan tulee.

– KaDy:n viime kaudella toden teolla lanseeraama refuse to lose -asenne kotiluolassa pitää sovelletuin osin yhä paikkansa, sillä tämän liigakauden kotiotteluista yksikään ei ole päättynyt ”3 pisteen häviöön”. Näin ollen KaDy raapi jokaiselta liigavastustajalta sarjapisteitä, joskin Ilvestä ja Tervareita vastaan pistepotti jäi yhden vaivaisen pisteen suuruiseksi. Pudotuspeleissä täytyy kaivaa vielä esiin se viimeinen vaihde, jolla nämä kaikkein tasaisimmat ottelut muita Top 5 -ryhmiä vastaan saadaan käännettyä voitoiksi joko jatkoajalla tai viimeistään voittomaalikisassa.

Seuraava ottelu

Dynamo matkaa ensi lauantaina 15.3. Somerolle, jossa se kohtaa vanhan tutun, Matias ”Madnes” Juvosen, seitsemännellä sijalla vankasti pudotuspelipaikassa kiinni olevan SoFo:n valkopaidassa.

Runkosarjan päätöskierroksella la 22.3. klo 15.00 Jyväskylään saapuu KaDy:n vieraaksi sarjajumbo FC Rauma. Koko liigan loppuohjelma huomioiden KaDy:n lienee saatava näistä kahdesta ottelusta 5 pistettä säilyttääkseen kotiedun puolivälierään; Dynamon täydellä 6 pisteen potilla jopa vahvavireisen GFT:n ote kolmossijasta saattaisi olla horjutettavissa. Niin tai näin, lähes pomminvarmasti KaDy pelaa vielä päätöskierroksellakin joko kolmossijasta tai nelossijansa puolesta, joten monnarille kannattaa saapua tsekkaamaan puna-mustien vire pleijarien aattona!

Kadyfutsal.net ja KaDy Futsalin facebook tiedottavat kimurantista playoff-aikataulusta (la 29.3. – su 27.4.) monnarin varauskalenterin aiheuttamine poikkeuksineen aina kun asiat nytkähtävät suuntaan tai toiseen.