Riemu - KaDy (3 - 8)

Aika: 27.11.2013 19.00

Jyväskylä on puna-mustaraitainen – Dynamo voitokas kiihkeässä paikallisderbyssä!

Maailmankirjat olivat sekaisin parisen viikkoa, mutta nyt ne ovat taas järjestyksessä, paikoillaan, niin kuin pitääkin. Monnarilla koettiin keskiviikkona korkean luokan futsaljännäri, jossa Jyväskylän futsalvaltikka siirtyi reilusti yli 400 katsojan silmien alla takaisin pikkuveli Riemulta isoveli Dynamolle. Loppulukemat kirjattiin vauhdikkaan ja tunteikkaan taiston lopuksi 3–8 (2–4) KaDy:n hyväksi ja derbyvoitot ovat nyt tasan 1–1.

Vaikka Dynamon paremmuudesta tällä kertaa tuskin jäi kiistaa, on loppunumeroissa ilmaakin: vain minuuttia ennen päätössummeria mentiin vielä paljon tasaisemmassa 3–5-tilanteessa. KaDy:n alivoima oli kuitenkin kivenkova tuottaen kaksi maalia kaukaa tyhjiin ja yhden 10 metrin vapaapotkusta. Illan tehonasseja olivat Jussi "Kaïhlos" Kaihlajärvi (1+3), Kerkko "Georg" Huhtanen (2+1) ja Miika "Maagi" Hosio (3+0; kuvassa)maagi2.jpg.

Ennakkoasetelmat

Dynamo oli aloittanut syksyn hieman apeasti. Monet palaset peruspelaamisessa olivat toimineet suunnitelmallisen harjoittelun ansiosta hyvin, rutiini oli riittänyt heikompien vastustajien kellistämiseen, mutta tiukat kärkipelit olivat kääntyneet niukiksi tappioiksi. Maalinteko ja ottelun sisäinen tasaisuus olivat KaDy:n alkusyksyn ongelmakohtia, jotka kärjistyivät marraskuun alun katkeraan Cup-tappioon - juuri Riemua vastaan.

Liiganousija Riemu puolestaan oli ottanut uuden sarjatasonsa haltuun ennakkoluulottomin, itsevarmoin ottein. Kaiken lisäksi seura on onnistunut siittämään lähes tyhjästä parissa-kolmessa vuodessa härskin, möykkäävän, itseriittoisen ja väriä tunnustavan fanilauman - juuri sellaisen joita Suomi-futsal tarvitsee! Cup-derby oli pönkittänyt Riemun itsetuntoa, mutta saanut myös pettymystä maistaneen Dynamon motivaation uusiin sfääreihin: nyt olisi ehdoton kasvojenpesun, näytön paikka.

Ensimmäisellä liigaderbyllä oli siis tavallista kolmea sarjapistettä verrattomasti suurempi merkitys Jyväskylän futsalsyksyssä - ja henkimaailman puolella.

Mikä ratkaisi

KaDy oli joka osa-alueella paikallisvastustajaansa pykälän edellä, mutta erityiseen asemaan nousivat naapuria kurinalaisempi joukkuepuolustus sekä puna-mustien vaarallisemmat erikoistilanteet. Illan tähtenä tuikki parhaalle tasolleen palannut maajoukkuemies "Maagi" Hosio, joka nakutti kaksi maalia kaukolaukauksilla suoraan kulmapotkuista! Ensimmäinen näistä oli kullanarvoinen 1–1-tasoitus välittömästi Riemun avausmaalin jälkeen; jälkimmäisen "Maagi" heitti vaikeasta pompusta vasurillaan. Tällä maagisella täysosumalla mentiin jo turvallisen tuntuiselle 2–5-karkumatkalle toisen puoliajan alkuun. Hosion hattutemppuillan täydensi viimeisen minuutin sijoitus kaukaa tyhjään Riemu-nuottaan. Myös KaDy:n tuiki tärkeä 2–2-tasoitus 15. minuutilla syntyi erikoistilanteesta: vapaapotkukuvion ohjasi verkon perille "Georg" Huhtanen (arkistokuva) liukkaasti koko illan Riemun kiusana liikkuneen Arash Muridiyazdin nappipassista.

Ensimmäisen puoliajan jälkipuolisko oli muutenkin kauden parasta Dynamoa: Riemu ei päässyt paikoille juurikaan KaDy:n vyöryttäessä monipuolisia pallonhallintahyökkäyksiä ja alati vaarallisia erikoistilanteita "Sämpy" Myllymäen (arkistokuvassa polvillaan) maalille. Prässipelikin oli sopivan aggressiivista, sopivan maltillista johtaen moniin hyviin riistoihin ja maalipaikkoihin.  Maalinteossa kunnostautuivat kauniiden sommitelmien päätteeksi Jaakko "Yakub" Kinnunen ja Jere "Jekku" Keskinen (alla).

Toisen puoliajan alkuun syntyneen vapauttavan 2–5 -osuman (à la Hosio) jälkeen Riemu sai uudelleen kiinni juonesta; Janne Törmäsen kavennusmaali tuli sen verran varhaiseen, että ottelusta saatiin vielä hyvinkin trilleri. Vasta viimeisellä minuutilla KaDy:n mallikelpoinen alivoimapelaaminen ja kolmella lisämaalilla mässäily romahdutti Riemun toiveet pisteistä lopullisesti.

Tunnustusta täytyy antaa vastustajallekin: Riemu teki innokkaalla prässillään ja taisteluilmeellään ottelusta erittäin haastavan Dynamolle. Riemun käytyä peräti kahdesti johdossa avausjaksolla hiipi varmasti monen Dynamo-kannattajan puseroon karmea dèja-vu-tunne kahden viikon takaa. Tällä kertaa KaDy oli kuitenkin tarkempi ja toteutti kärsivällisesti sovittua pelitapaa Riemu-yleisön rajusta psyykkauksesta ja ajoittain infernaalisesta metelistä huolimatta. Hermot alkoivat rakoilla paremminkin Riemun pelaajilla KaDyn ottaessa ohjat pelinkulusta ja puolustaessa tasapainoisesti sekä uhrautuvasti. Erityisesti taistelun ruumiillistuma Garry Lewis ja juonikas Jaakko Ahokas aiheuttivat paitsi muutamia vaaratilanteita KaDy-puolustuksessa, myös parranpärinää tuomarikaksikon suuntaan.

Tuomarilinja oli taistelevan paikallispelin luonteeseen sopivasti melko salliva, mutta kauttaaltaan johdonmukainen. Vähänkin tiukemmalla linjalla KaDy olisi astellut 10 metrin pisteelle useita kertoja jo avausjaksolla; nyt Riemun virhetili kyllä täyttyi molemmilla puoliajoilla aggressiivisen pelitavan seurauksena, mutta vasta 10 sekuntia ennen koko ottelun loppua nähtiin se kuudes virhe ja ensimmäinen "kympin rankkari". Ajoittain otteet äityivät melkoiseksi repimiseksi ja koviksi taklauksiksi, joista pilli ei läheskään aina soinut. Suurimmalta osin kuuma paikallisderby käytiin kuitenkin rehdissä kamppailuhengessä ja vastustajaa kunnioittaen – aivan kuten pitääkin.

– Selvää, että voitto oli erittäin tärkeä meille. Syksyn mittaan oli tappioita kertynyt jo useampia, joista ehkä kovin pala niellä oli juurikin Cup-häviömme Riemulle. Tekemällä oikeita asioita ja luottamalla osaamiseemme tiesimme pystyvämme tähän tasonnostoon. Ei tämäkään täydellinen peli ollut; harhasyöttöjä, takaiskumaaleja ja epäonnistuneita prässinpurkuja tuli edelleen liikaa, mutta tässä oli paljon hyviä elementtejä ja hyvinkin vahvoja jaksoja, päävalmentaja Huhtanen ja manageri Samu Kytölä tiivistävät ottelun jälkeisessä pika-analyysissa.

– Ja Riemu teki olomme ajoittain tukalaksi; kyllä hekin futsalia osaavat pelata, pirulaiset. Lopulta kuitenkin ansaittu ja helpottava voitto vuodenaikaan nähden kypsällä kokonaisesityksellä. Ja mahtava tunnelma näissä derbyissä; helmikuussa kohdataan taas, toivottavasti keikutaan molemmat edelleen kärkijoukoissa silloin, Kytölä Sr. jakaa tunnustusta naapurille futuuriin virittäytyen.

Erikoista

– Ottelun yleisömäärä 413 on Jyväskylän futsalin uusi ennätys! Vaikkei kyseessä ollutkaan Dynamon kotiottelu, voi osan hienosta lukemasta laittaa erittäin kiinnostavan vierasjoukkueen ansioksi. KaDy:n ja Suomen maajoukkueen paaluttamat aiemmat ennätyslukemat ylittyivät n. 30 katsojalla harpaten uudelle sataluvulle. Paukkuuko helmikuun derbyssä jo 500:n haamuraja?

– Riemu on askarrellut ottelutapahtumistaan todellisen vauhtishown. Pelaajaesittelyn savukoneet ja strobovalot hehkutuksineen eivät ehkä ole Dynamon juttu, mutta Riemun pöyhkeään nousukasmeininkiin ne sopivat mainiosti. Riemun fanijoukko sen sijaan kestää vertailun jopa kansainvälisen tason ultriin: möykkää, väriä ja provokaatiota piisaa. Uskollisia Dynamon kannattajia punamustissaan oli niin ikään katsomossa runsaasti – ja KaDy-katsomonosassa riemu rajaton kahdeksasta maalista nautittaessa!

Juho "Jugoslaw" Mäkiniemi kosketti ottelussa vain kerran palloon ja sai siitä tehopisteen. Muuten läpi ottelun huilannut "Jugo" nimittäin on KaDy:n tämän hetken paras 10-metristen vetäjä, jonka palveluksia tarvittiin ottelun viime sekunneilla Riemun virhetilin lopulta käännyttyä punaiselle. Jugon mainio, kova laukaus nasahti oikeaan tolppaan ja jäi pyörimään Myllymäen selän taakse, josta Jussi Kaihlajärvi kävi pokkaamassa itselleen maalimerkinnän maansa myyneiden Riemu-puolustajien edestä.

– Riemun ja KaDy:n välinen ensimmäinen liigaottelu oli samalla futsalin piiricupin välierä. Viimevuotiseen tapaan alempien sarjojen keskisuomalaisjoukkueet pelaavat cupin toisesta finaalipaikasta ja paras heistä seuloutuu talven mittaan KaDy:n finaalivastustajaksi.